کشور چین در منطقه شرق آسیا واقع شده است و بعد از روسیه، دومین کشور پهناور در این قاره به حساب می آید. این کشوربا کشورهای روسیه، مغولستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان، پاکستان، هندوستان، نپال، بوتان، برمه، ویتنام، کره شمالی دارای مرز مشترک می باشد. دریای چین ش رقی، دریای زرد، و آبهای آزاد کشور چین را احاطه کرده است.
تنوع آب و هوایی در این کشور به گونه ای است که از مناطق گرمسیر و بارانی در جنوب تا بسیار سردسیر در شمال را شامل میشود به گونه ای که جشنواره یخی هاربین شهرت جهانی دارد.
منطقه هند و چین دومین خواستگاه تمدن بشری می باشند. چینی ها پیش از اروپائیان دستگاه چاپ را اختراع کرده و اولین افرادی هستند که از صنعت کاغذ برای نوشتن استفاده کرده اند
سیستم حکومتی چین پس از انقلاب مردمی از پادشاهی به جمهوری تبديل و در سال ۱۹۱۲ اولین جمهوری تأسیس و سون یات سن اولین رئیس جمهور اين كشورشد. سون یات سن را باید «پدر چین مدرن» نامید.
مائو تسه تونگ حزب کمونیست چین در سال ۱۹۲۱ میلادی تأسیس نموده و با رهبری مبارزات مردم این کشور رهبری چین بزرگ را بر عهده گرفت و در سال 1949جمهوری خلق چین را تأسیس نمود.
از سال ۱۹۵۶، حزب کمونیست چین و کنگره سراسری این کشور عهده دار برنامه ریزی های کلان این کشور را بر عهده دارد. اتفاقات سیاسی که بعد از روی کار آمدن حزب کمونیست چین و از جمله تسویه حسابهای درون حزبی این کشور اماده رویارویی با چهره جدید و دنیای واقعی نمود و باید گفت که از سال ۱۹۷۶، چین به دوره نوین توسعه تاریخی و سیاسی و اقتصادی خود وارد شده است.
دنگ شیائوپنگ در سال 1979 با اجرای سیاستهای درب های بازاصلاحات بزرگی را به اجرا درآورد که در پی آن این کشور با پیگیری یک اقتصاد مدرن سریع ترین رشد اقتصادی دنیا را تجربه کرده به دستآوردهای چشمگیری نائل آمده است .
در حال حاضر کشور چین را باید به عنوان یکی از قطبهای اقتصادی و سیاسی که نقش تعیین کنندهای در سطح جهانی به ویژه در معادلات سیاسی منطقه شرق آسیا وجهان ايفاء می کند؛ به حساب آورد
چرا چین؟
سوالی که امروز پاسخ به آن بسار ساده است. چین کشوری با رشد اقتصادی بی نظیر و سریع که با برنامه بلند مدتی از دوران پس از مائو و سیاست های بنیادی دن شیائو پینگ دنیا را مسحور خود کرده. حضور چین در عرصه بین الملل که با رویکردی مدارا گونه و سازنده است که با سیاست های هدف دار دراز مدتی در حوزه جهان، افریقا و بویژه منطقه آسیای مرکزی و همچنین نقطه اتصال مهم و منبع انرژی جهان یعنی خاورمیانه. از جمله مهمترین اینها احیای مجدد جاده ابریشم که نقطه اتصال تاریخی کشور های منطقه از لحاظ فرهنگی و اقتصادی است. و ایران در آن کشور استراتژیک و مهمی است. چین با توجه به سیاست رشد سریع، بسیار متکی به دانشگاه های خود به عنوان مکان تولید نظریه های مدون و کاربردی توسعه محور است. در حوزه تکنولوژی مقایسه ساده ای بین سیلیکون ولی قلب تکنولوژی امریکا و شنزن قلب تکنولوژِی چین بسیار راه گشا است. رتبه های جهانی دانشگاه های چین خود دلیل این مدعاست. سرمایه گذاری وسیع چین در حوزه جذب دانشجویان خارجی و ایجاد بورسیه های متعدد و طرح های تشویقی مختلف برای متقاضیان، راه اتصال به این غول اقتصادی را آسان تر ساخته است. طبیعت زیبا و چهار فصل چین تنوع بی نظیری دارد. از شمال سرد و خشک تا جنوب گرم و شرجی و شرق معتدل و غرب کوهپایه ای تا مرکز تفدیده و بیابانی. در کنار رفاه و توسعه شهری زندگی لذت بخشی را در دوران دانشجوی به همراه دارد
چین بیشترین تعداد دانشجو در جهان را دارد. بهترین دلیل برای انتخاب چین به عنوان مقصد تحصیلی را می توان افزایش سرمایه گذاری در تحصیلات عالی نام برد. چین در سال 2012 به رقم باور نکردنی تخصیص 4 درصد کل تولید ناخالص داخلی(GDP) در این حوزه رسید. تعداد کالج ها و دانشگاه ها در یک دهه اخیر دو برابر شده است. 40 موسسه آموزشی چین دارای رتبه بین الملی در سایت QS هستند. که 6 تای آنها در بین 100 دانشگاه برتر جهان قرار دارند. در بین 100 دانشگاه برتر آسیا در حدود نیمی از آنها چینی هستند. چین برنامه دارد تا در سال 2020 به رقم 500 هزار دانشجو خارجی برسد.
بهترین دانشگاه های چین در لیگ C9 قرار دارند که مشابه لیگ آیوی ایالات متحده است. این دانشگاه ها عبارتند از:
دانشگاه چین هوا Tsinghua university
دانشگاه پکن Peking university
دانشگاه فودان Fudan university
دانشگاه ارتباطات شانگاهی Shanghai Jiao Tong university
دانشگاه علم و تکنولوژی چین University of Science and Technology of China
دانشگاه ججیانگ Zhejiang university
دانشگاه ننجینگ Nanjing university
دانشگاه ارتباطات شیان Xi’an Jiaotong university
دانشگاه تکنولوژِی هاربین Harbin Technology university
برای آشنایی بیشتر می توانید به معرفی اجمالی چند دانشگاه رجوع کنید.
معرفی اجمالی برخی از دانشگاه های برتر چین
دانشگاه پکن
این دانشگاه یکی از مطرح ترین دانشگاه های کشور بزرگ چین و آسیا محسوب می شود. این دانشگاه در فهرست دانشگاه های برتر و ممتاز معرفی شده توسط وزارت علوم تحقیقات و فناوری کشورمان قرار دارد. دانشگاه پکن در سال ۱۸۹۸ میلادی تاسیس شده است و ضمن اینکه یکی از دانشگاه های بزرگ و مطرح در چین و حتی آسیا محسوب می شود؛ نخستین دانشگاه ملی این کشور به حساب می شود. حضور سی و یک دانشکده با بیش از صد رشته در مقطع کارشناسی، و بیش از دویست رشته در مقطع کارشناسی ارشد و حدود دویست رشته در مقطع دکترا این دانشگاه را از موقعیت خاصی برخوردار کرده است. این دانشگاه با بیشتر دانشگاه های بزرگ دنیا قرارداد تبادل علمی و دانشجویی دارد و دانشجویان زیادی را از کشورهای مختلف پذیرا بوده است. مرکز آموزش زبان فارسی در این دانشگاه از جایگاه خاصی برخوردار است و اتاق ایران شناسی آن نیز مرکزی برای تبادلات علمی دو کشور ایران و چین است.
دانشگاه شین خوا
این دانشگاه در سال ۱۹۱۱تاسیس گردیده و یکی از دانشگاه های معتبر این کشور می باشد که دانشجویان زیادی را از سراسر دنیا به خود جذب کرده است. دانشگاه شین خوا نیز یکی از دانشگاه های معتبر چین است که در فهرست ممتاز وزارت علوم تحقیقات و فناوری قرار گرفت. رشته های تحصیلی متنوعی در مقطع لیسانس و فوق لیسانس و دکتر در این دانشگاه وجود دارد و به دلیل تدریس بعضی از این رشته ها به زبان انگلیسی، این دانشگاه را برای دانشجویان خارجی ممتاز کرده است.
دانشگاه فو دان
تاسیس این دانشگاه در سال ۱۹۰۵میلادی بوده است و از سال ۱۹۵۰، پذیرش دانشجویان خارجی را آغاز نموده است. این دانشگاه در شهر بندری و تجاری شانگهای چین واقع شده است. این دانشگاه هم یکی از معتبر ترین دانشگاه های این کشور بوده و با توجه به موقعیت خاص این دانشگاه ، بسیاری از چهره های سیاسی کشور چین از این دانشگاه فارغ التحصیل شده اند.
دانشگاه جیاو تون
این دانشگاه در شهر بسیار مهم چین، شانگهای، در سال ۱۸۹۶ میلادی تاسیس شده است و مستقیماً تحت نظر وزارت آموزش چین اداره می شود. در طول یک قرن اخیر، این دانشگاه بیش از یکصد هزار نفر افراد نخبه و کارآمد را به تربیت و تحویل جامعه داده است که از میان آنها می توان به آقای جیان زمینگ، رئیس جمهور اسبق این کشور اشاره نمود.
دانشگاه رن مین
از دیگر دانشگاه های معتبر چین میتوان به دانشگاه رن مین اشاره کرد که در سال ۱۹۳۷ میلادی تاسیس شده و هم اکنون بیش از ۲۰ هزار دانشجو را پذیرا می باشد.
دانشگاه شانتو
یکی دیگر از دانشگاه های معتبر چین، دانشگاه شانتو است. دانشکده پزشکی این دانشگاه با استقبال متقاضیان بین المللی تحصیل در رشته های پزشکی و پیرا پزشکی مواجه شده است.
عکس دانشگاه
Peking University
عکس دانشگاه
tsinghua
عکس دانشگاه
University of Science and Technology of China
عکس دانشگاه
Zhejiang University
تدریس در دانشگاهای چین به زبانی است ؟
پاسخ: در بسیاری از دانشگاه های چین، تحصیل در کلیه رشته ها در مقطع کارشناسی، به زبان چینی است و تعداد رشته هایی که به زبان انگلیسی ارائه می شود محدود است.
تحصیل به زبان چینی در مقطع کارشناسی ارشد چه فایده ای دارد؟
پاسخ: فردی میتواند مقطع کارشناسی ارشد را به زبان چینی بخواند که مسلط به زبان چینی باشد. این فرد قطعا اهمیت تحصیل به زبان چینی در قطب اول اقتصاد و صنعت آسیا را درک کرده است و فرصت های کاری و تحقیقاتی بسیاری در این کشور دانش بنیان پس از دانش آموختگی فراهم می شود.
مهم ترین فواید تحصیل در دانشگاه های ارزشیابی شده وزارت علوم در چین چیست؟
پاسخ: اطمینان به کیفیت و تراز علمی دانشگاه مقصد و دریافت ارز دانشجویی ماهانه ۱۰۰۰ هزار دلار به قیمت تبادلی و ارزشیابی و معادلسازی مدرک تحصیلی بعد از دانش اموختگی و استفاده مادی از آن در داخل کشور.
دانشگاه مورد نظر من مورد تایید وزارت علوم است. اما قصد دارم در شعبه دوبی آن تحصیل کنم. آیا اعتبار دارد؟
پاسخ: توجه داشته باشید که فهرست دانشگاه های ارزشیابی شده اداره کل دانش اموختگان وزارت علوم کشورمان در کشور چین، شامل شعبه های بین المللی دانشگاه های چینی نمی شود و در صورت تحصیل در این شعب، مدرک شما ارزشیابی و معادلسازی نخواهد شد.
هزینه شهریه دانشگاه های چین از دانشگاه های اقیانوسیه و اروپا ارزان تر است؟
پاسخ: دانشگاه به دانشگاه و رشته به رشته متفاوت است. اما در مجموع، هزینه تحصیل در رشته های فنی و مهندسی و پزشکی و پیرا پزشکی به زبان انگلیسی در دانشگاه ها چین، به مراتب از تحصیل همین رشته ها در استرالیا، انگلستان، کانادا و ایالات متحده آمریکا کمتر است. علت هم در تعدد دانشگاه و مراکز آموزشی و کمک هزینه هایی که به دانشگاه ها و دانشجویان خارجی داده می شود میتوان جستجو کرد.
آیا بدون مدرک آیلتس و تافل هم میتوان پذیرش تحصیلی از دانشگاه ها چین گرفت؟
پاسخ: شرط ورود به دانشگاه های دولتی و خصوصی چین برای تحصیل در رشته های انگلیسی زبان، در اختیار داشتن مدرک زبان است. در صورتی که فاقد این مدرک هستید، میتوانید پذیرش مشروط گرفته و با طی دوره های زبان انگلیسی در دانشگاه مقصد، وارد دوره مربوطه شوید
خواهان تحصیل در چین و دریافت بورسیه هستید؟
دولت مرکزی چین چندین سال است که سرمایه گذاری بسیاری برای جذب دانشجویان مستعد خارجی کرده است. این سیاست گذاری موجب شده تعداد دانشجویان خارجی سالانه افزایش چشمگیری داشته باشد. بورسیه های متنوع موجود باعث افزایش احتمال پذیرفت شدن گشته که ما سعی داریم در این مقاله معرفی اجمالی ای جهت آشنایی متقاضیان داشته باشیم.
بورسیه های چین در پنج دسته کلی قرار می گیرند:
1- بورسیه دولت مرکزی چین (CSC scholarship) :
2- بورسیه ایالتی و شهری
3- بورسیه دانشگاه
4- بورسیه کسب و کار
5- بورسیه دانشجویان مشغول به تحصیل
لازم به توضیح است که همه دانشگاه های چین هر 5 نوع بورسیه را پوشش نمی دهند. پس سوابق علمی شما از طرفی و انتخاب دانشگاه مناسب و نوع بورسیه از طرف دیگر بسیار اهمیت دارد، که شانس دریافت بورسیه را افزایش می دهد.
1- بورسیه دولت مرکزی
این بوریسه مهمترین و ارزشمندترین بورسیه اهدایی به دانشجویان خارجی است. هدف اصلی آن افزایش دانشجویان خارجی شاغل در دانشگاه ها و بهبود تبادلات فرهنگی و علمی بین چین و دنیا است. این بورسیه در مقاطع مختلف به صورت بورس کامل یا جزیی اعطا می گردد. به عنوان مثال در مقطع کارشناسی ارشد بازه ای بین 25000 تا 34000 یوان که بسته به سطح علمی و رشته مورد نظر متفاوت است.
– بهترین زمان اقدام: آماده سازی مدارک مورد نیاز در ماه دسامبر، ثبت مدارک و مشخصات در ماه ژانویه و فوریه. (آخرین مهلت در اکثر دانشگاه ها پایان ژانویه است).
– 274 دانشگاه بورس دولت مرکزی را اعطا می کنند، اما هر دانشگاه در تعداد محدودی از رشته ها بورسیه می دهد.
– جواب بورسیه ها تا پایان ماه جولای خواهد آمد.
نکات مهم:
– توجه داشته باشید که هیچ کس نمی تواند تضمین دهد که قطعا بورس به شما اعطا خواهد شد، پس مراقب باشید که اسیر کلاه برداری نشوید. اما با راهنمایی و مشاوره ما می توانید احتمال دریافت بورس را بسیار افزایش دهید.
– دریافت بورس دولتی آسان نیست اما اگر شما دانشجوی مستعدی هستید که کارنامه علمی قابل رقابتی ای دارید، شانس بالایی را برای دریافت بورسیه در بهترین دانشگاه های چین دارید.
– در صورتی که مایل به تدریس به زبان چینی هستید، پس از دریافت بورسیه، دانشگاه به مدت یکسال امکانات یادگیری زبان چینی را برای شما فراهم می آورد.
– شانس دریافت بورسیه دولتی برای دانشجویان خارجی که در چین تحصیل نکرده اند بیشتر است.
2- بورسیه ایالتی و شهری
بورسیه ایالتی و شهری زیر مجموعه بورسیه دولتی است اما روند پذیرش، موارد مشمول بورسیه و همچنین مبلغ اعطایی به داشنجو متفاوت است. نه همه بلکه اکثر ایالات و شهرها بورسیه های محلی دارند. در حدود 20 بورسیه دولت محلی وجود دارند که در درجات متفاوت ارزشمندی هستند. از این جمله می توان بورسیه های زیر را نام برد:
1- بورسیه دولت محلی پکن
2- بورسیه دولت محلی شانگهای
3- بورسیه ایالتی جیانگ سو
4- بورسیه نانجینگ
5- بورسیه ایالتی ججیانگ
این ها هم شامل بورسیه کامل یا بورسیه جزیی می شوند، به عنوان مثال بورسیه جاسمین که بورسیه ایالتی ججیانگ می باشد، بورس کامل (شهریه دانشگاه، اسکان، بیمه، حقوق ماهیانه) اعطا می کند.
بورسیه جزیی معمولا شامل شهریه و گاهی اسکان می گردد.
– زمان اقدام: آماده سازی مدارک در دسامبر و ثبت مدارک تا قبل از مارس. و بسیاری تا ماه ژوئن
– جواب: جواب اکثر بورسیه های محلی در ماه جولای اعلام می گردد.
نکات مهم:
– دریافت این بورسیه هم آسان نخواهد بود، برخی از این ها حتی سخت تر از بورسیه دولت مرکزی ست. اما تعداد دانشگاه ها و رشته ها بیشتر است و شانس پذیرش هم به نسبه بالاتر است.
– امکان درخواست همزمان بورسیه های متفاوت وجود ندارد.
3- بورسیه دانشگاه
هر ساله به تعداد دانشگاه هایی که برای تشویق دانشجویان خارجی به تحصیل در آنها، بورسیه اعطا می کنند اضافه می شود. روند درخواست ساده تر و زمان اقدام طولانی تر است. و برخی از دانشگاه ها بورسیه های بسیار قابل قبولی دارند.
– بورسیه دانشگاه ها روند بررسی بسیار ساده تری دارند.
– اعلام سریع تر جواب.
– انتخاب های بیشتر و رشته های متعدد تر. بیش از 1000 دانشگاه در چین وجود دارند که بسیاری از آنها بورسیه های قابل قبولی اعطا می کنند.
نکات مهم:
– بهترین زمان اقدام برای بورسیه دانشگاه ها بین ماه ژانویه تا ماه می، می باشد.
– پاسخ حد اکثر تا یک ماه و نیم اعلام می گردد.
– شما می توانید همزمان برای بورسیه دولتی و بورسیه دانشگاه ها اقدام نمایید.
– بورسیه های دانشگاهی بسیاری وجود دارند که تنها به دانشجویانی که مایل به یادگیری زبان چینی و سپس تحصیل به آن زبان دارند اعطا می شود.
4- بورسیه کسب و کار
این بورسیه کمی متفاوت است. متقاضی باید سابقه کاری ثبت شده داشته باشد. شرکتی ضامن شما میگردد و هزینه های تحصیل شما را با قرارداد هایی که با دانشگاه های مختلف دارند متقبل می شوند.
5- بورسیه دانشجویان مشغول به تحصیل
نگران نباشید، حتی اگر شما بدون کسب بورسیه در دانشگاهی پذیرفته شده اید و شروع به تحصیل کرده اید. همچنان امکان اقدام برای بورسیه های متعدد وجود دارد. دانشگاه ها برای تشویق و رشد علمی دانشجویان به آنها جایزه داده و بورسیه جزیی اعطا می کنند. این بورسیه معمولا شامل شهریه دوره تحصیلی می گردد و اعطای آن بسیار معمول است.
چین کشوری است پهناور که سابقه ای بس طولانی در تاریخ دارد. این کشور در حدود 2500 سال است که متحد شده و به نام چین شناخته می شود و منطقه ای با ثبات بوده. امروزه چین قطب اقتصاد دنیا ست. رشد چین در 50 سال گذشته فراتر از انتظار ها بوده، تاثیر گذاری چین در سیاست، اقتصاد و مراودات فرهنگی دنیا غیر قابل چشم پوشی. این رشد چشمگیر زاییده ی علم و پژوهشی است که در دانشگاه ها و پژوهشکده ها بالیده است. آمار های تولیدات علمی پژوهشی چین در دنیا کم نظیر است و بالیدن در چنین محیطی آینده ای بس روشن را به ارمغان می آورد.
امیدواریم تجربیات کادر مجرب و دانشگاهی موسسه پاسارگاد شما را در تمام عرصه های تحصیلی راهبر باشد.